Koiran äkillinen ripuli

Ripuli on äkillinen suoliston ärsytystila, jonka syynä voivat olla mm. ruokinnan muutokset, suolistoloiset, bakteeri- tai virustartunta, antibioottikuuri, sairaus ja stressi. Ripuli aiheuttaa koiralle nopeasti nesteen, energian ja suolojen menetystä, jotka on tärkeää korvata hyvän yleiskunnon ylläpitämiseksi.

Hakeudu eläinlääkäriin, jos

  • oireet ovat poikkeuksellisen voimakkaat, koira oksentaa veden pois
  • oireet jatkuvat rauhoittumatta yli 2 vrk
  • koira on kuumeinen (yli 39 astetta) tai hyvin väsynyt
  • uloste on mustaa (viittaa sisäiseen verenvuotoon) tai oksennuksessa on verta

Kevennetty ruokavalio

 

Koiran lyhytaikaista ripulia voidaan hoitaa kotona koiran ollessa virkeä. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteen ja suolojen saannista. Nesteen tarve koiralla on noin0,5 dlelopainokiloa kohti vuorokaudessa. Mikäli koira ei itse suostu juomaan, koiralle tulee antaa nestettä ruiskulla suuhun ja huolehtia, että koira nielee nesteen. 

 

Nykyisen suosituksien mukaan koiraa ei tarvitse pitää paastolla, mutta ruokavaliota kevennetään ja annoskokoja pienennetään. Ensimmäisenä ripulointipäivänä koiralle tarjotaan 3-4 kertaa päivässä ravintopitoista nestettä, kuten riisin keitinlientä pieniä määriä riisiä tai muuta hiilihydraattipitoista, kevyttä ruokaa. Dieetin aikana on syytä välttää antamasta suuria määriä maitoa, rustoja tai rasvaista lihaa. Raikasta vettä pidetään koko ajan koiran saatavilla. Nesteeseen voidaan sekoittaa elektrolyyttijauhetta, esim. Aptus Nutrisalia, lisäenergiaa tuomaan ja suolatasapainoa korjaamaan.

 

Seuraavana kolmena päivänä siirrytään kiinteämpään seokseen, jolloin riisin sekoitetaan pieniä määriä esim. raejuustoa tai keitettyä kanaa. Seosta annetaan 3-4 pientä annosta päivän aikana. Kun kaksi ripulitonta ja oksentamatonta päivää on kulunut, sekoitetaan riisiseokseen vähitellen eläimen tavallista ruokaa. Mikäli oireet palaavat, siirrytään takaisin tiukempaan dieettiin.

 

Ravintolisät rauhoittamaan oireilua

 

Suoliston toimintaa voidaan rauhoittaa ruokavalion lisäksi apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla. Tämän lisäksi suolatasapainon ylläpitämiseen ja lisäenergiaksi voidaan valita sopivat tuotteet. Itsehoitovalmisteita käytetään noin 3 päivää.

 

Suolistoa rauhoittavia valmisteita

  • Aptus Attapectin
  • Canicur
  • Promax

 

Lisäenergiaa ja elektrolyyttejä tuo

  • Diarsanyl
  • Care4pets Stomach

 

Lisää tuotteita löydät täältä

 

Farmaseutti ja eläintenhoitaja Vilma Jylkkä

Verkkopalvelufarmaseutti Ilona Kaartinen