Lääkkeiden vaikutukset seksuaaliterveyteen

Seksuaalisuus kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Jokainen kokee seksuaalisuuden eri tavalla ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, elämäntilanne, parisuhde, oma tausta ja sairaudet.

Kun ihmisen seksuaalisuus sairauden myötä muuttaa muotoaan, on syytä selvittää, onko kyseessä sairauden, käytössä olevan lääkkeen vai näiden molempien yhdessä aiheuttama muutos. Muun muassa verenpainetauti, sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet, diabetes, nivelkivut ja eturauhasvaivat voivat heikentää seksuaalista halukkuutta ja seksuaalitoimintoja. Myös aivoverenkierron häiriöt, epilepsia, syöpä, virtsaamisvaivat ja psykiatriset sairaudet voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. 

Lääkkeiden suorat ja epäsuorat vaikutukset seksuaalisuuteen

Lääkkeet voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen myönteisesti tai kielteisesti. Haitat ovat aina lääkekohtaisia. Merkittävimpiä tekijöitä ovat lääkkeen vahvuus ja hoidon kesto.

Lääkkeiden mahdollisia haittavaikutuksia seksuaaliterveyteen ovat seksuaalinen haluttomuus, kiihottumisongelmat, erektio- ja orgasmivaikeudet sekä tuntopuutokset. Myös seksuaalinen ylivireisyys on mahdollinen. Naisilla sekä ikääntyminen että tietyt lääkeaineet (mm. solunsalpaajat ja endometrioosilääkkeet) voivat kuivattaa emättimen limakalvoja ja aiheuttaa kipua yhdynnän yhteydessä. Myös kostuminen voi lääkkeiden vaikutuksesta hidastua.

Lääkkeet voivat vaikuttaa seksuaalielämään myös epäsuorasti. Väsymys, lihominen, pelkotilat ja pahanhajuinen hengitys ovat mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka eivät ainakaan myönteisesti vaikuta seksuaaliterveyteen.

Monet masennuslääkkeet, antipsykootit, bentsodiatsepiinit, tietyt verenpainelääkkeet sekä kivun ja yskän hoidossa käytetyt opiaatit voivat vaikeuttaa tai estää orgasmin saamista sekä miehillä että naisilla.

Seksuaaliseen haluun vaikuttavat hormonit, kuten estrogeeni ja testosteroni. Testosteronin puutteen on todettu heikentävän seksuaalista halua. Naisilla vaihdevuosioireiden hoitoon käytetty hormonihoito pienentää testosteronin määrää, mutta toisaalta oireiden (kuumat aallot, ärtyneisyys, kuivat limakalvot ym.) helpottumisen myötä seksuaalinen halukkuus voi lisääntyä.

Ikääntymisen vaikutukset 

Ikäihmisten seksielämää Suomessa tutkinut FINSEX-väestökysely osoittaa, että ikäihmisten seksuaalinen aktiivisuus säilyy suurena vakituisessa parisuhteessa elävillä. Useimmat kokevat seksuaalielämänsä tyydyttäväksi. Yleisin ongelma ikääntyvillä on naisten seksuaalisen halun puute tai vaille orgasmia jääminen yhdynnässä. Yli 70-vuotiaiden miesten yleisin ongelma on erektiohäiriö.

Ikääntyessä usein myös erilaiset sairaudet ja lääkitykset lisääntyvät. Lääkkeiden vaikutukset seksuaalisuuteen ovatkin tärkeä, tiedostettava asia ikäihmisille ja heidän terveydestään huolehtiville.

 

Mitä tehtävissä?

Apteekki ja lääkäri ovat tahoja, joissa seksuaalisuuteen vaikuttavista tekijöistä on hyvä puhua. Apteekissa ammattilaisen on hyvä tuoda esiin lääkkeiden mahdolliset vaikutukset seksuaalisuuteen. Mikäli haitat jatkuvat pitkään ja ovat hankalia, lääkärin kanssa on hyvä keskustella tilanteesta. Keskusteluissa voidaan hakea ratkaisua ongelmaan muun muassa lääkkeenoton ajankohdan tai annostuksen uusimisella. Ratkaisuna voi olla myös kokonaan toisenlaiseen, korvaavaan lääkevalmisteeseen siirtyminen.

Seksuaalisen terveyden edistämiseen on tarjolla erilaisia apuvälineitä, joita kannattaa kokeilla rohkeasti. Niihin voi tutustua muun muassa Verkkosivuapteekin Intiimiapteekissa , jossa on laaja ja korkealaatuinen valikoima seksuaaliterveyteen liittyviä tuotteita.

Ei myöskään pidä väheksyä läheisyyden, koskettelun ja hieronnan merkitystä. Seksuaalisuus on aihe, josta on lupa puhua ja kysyä - esimerkiksi oman apteekin asiantuntevalta henkilöstöltä!

Lähde: Proviisori Sari Hämelehdon artikkeli "Lääkkeiden haittavaikutukset seksuaalisuuteen", Uuma-lehti lokakuu 2012.